VoiceWell

Oletko tullut ajatelleeksi mitkä kaikki kehon lihakset osallistuvat äänentuottoon? 

Aiheuttaako voimakas purenta päänsärkyä, huimausta, tai muita kiputiloja kasvoihin, niskaan jopa hartioihin? 

VoiceWell-hoito on terveydenhuoltoon kuuluva, monipuolisesti ihmisen ääntä sekä yleistä hyvinvointia hoitava ja ylläpitävä menetelmä. Se kohdistuu niihin lihaksiin ja rakenteisiin, joilla on välitön yhteys kurkunpään, purennan, leukojen ja kielen toimintoihin. Hoidon avulla vaikutetaan äänentuottoelimistön toimintaan. Hoidon lisänä voidaan käyttää ääniharjoituksia tai antaa äänenkäytönohjausta em. alueiden rentouttamiseksi.

Tavoitteena on lisätä tietoisuutta omasta äänenkäyttötavasta, kehosta ja sen toiminnasta. Hoitomenetelminä käytetään hierontaa ja muita manuaalisia hoitotekniikoita. Ensimmäisellä kerralla tehdään asiakkaan kanssa yksilöllinen hoitosuunnitelma, jota hoitojakson edetessä tarkennetaan.

Purentaongelmiin, esim. bruksaamiseen (yönarskuttelu) voidaan vaikuttaa ennaltaehkäisevästi ja niitä voidaan hoitaa jo aikaisessa vaiheessa ennen hammaslääkärin hoitoa tasapainottamalla purentalihasten ja leukojen toimintaa VoiceWell-menetelmän keinoin. Purentalihaskäsittelyn lisäksi siihen kuuluu leukanivelen käsittely, niskahartiaseudun, kurkunpään, suunpohjan, pään ja kasvojen hoito. Asiakkaan terveydentilasta, ryhdistä, ammatista tai harrastuksista riippuen hoito voidaan myös laajentaa esim. käsiin tai vaikkapa koko vartalon alueelle. VoiceWell-hoitajat toimivat yhteistyössä hammaslääkäreiden kanssa.

Hoidosta hyötyvät kaikissa puheammeissa toimivat henkilöt, kuten opettajat, luennoitsijat, puhelin- tai radiotyötä tekevät, papit, asiakaspalvelutyöntekijät ja äänialan ammattilaiset (laulajat ja muusikot) sekä ne, jotka soittavat tai laulavat harrastuksenaan.

VoiceWell-hoidosta on hyötyä, jos

- tarvitset helpotusta lihasten kireyteen purennan tai leukojen alueella

- ohjausta hengitykseen liittyviin toimintoihin

- tunnet kurkun tai kaulan alueella kireyttä ja tiukkuutta

- ääni väsyy tai käheytyy esimerkiksi työpäivän aikana

- kaipaat kehonalueelle rentoutusta

 

VoiceWell-menetelmän on kehittäneet vuonna 2010 Kirsti ”Kicka” Leppänen ja Kirsi Vaalio. Molemmilla on yli 20 v, kliininen kokemus äänen, hengityksen ja purennan hoitamisista.