Siedätyshoito on nyt ajankohtaista

5.9.2019

Siedätyshoito on nyt ajankohtaista

Kuluneen kevään ja kesän aikana ilman siitepölymäärät ovat olleet tavallista korkeammat. Lepän ja koivun siitepölyjä on ollut runsaasti. Ilman hiukkasmäärän kasvun vuoksi tavallisetkin ihmiset ovat saaneet silmä-, nenä ja keuhko-oireita joita on välillä epäilty allergian aiheuttamiksi.

Hyvin monille allergisille tämä on vuosi on ollut tavallista hankalampi. Allergialääkeitä on kulunut paljon ja siitä huolimatta useiden potilaiden allergiaoireet ovat olleet hankalat ja elämänlaatu heikentynyt. Allergisien limakalvo-oireiden lisäksi useille on tullut ihottumaa sekä ristiallergiaa ruoka-aineille.

Syksyn tullen allergiaoireilu on monilta kuitenkin unohtunut eikä pahimpana oirekautena ajateltu siedätyshoito ole enää muistissa.  Allergian hoidossa parhaat pitkäaikaistulokset saadaan siitepölyjen siedätyksellä. Yli 90 % potilaista saa siitä hyvän avun.

Perinteisesti siedätys annetaan pistoshoitona, mutta suun kautta annettava siedätyshoito koivulle ja timoteille on jo hyvin yleistä ja siitä saatava apu vasta pistossiedätyksen tuloksia. Siedätyksen kesto on yleensä 3 vuotta

Siedätyshoidolla pyritään vaikuttamaan potilaan immunologiaan niin, että hänen reagointinsa allergeeneihin muuttuisi normaalimpaan suuntaan ja samalla myös oireet selkeästi vähenisivät. Yleensä allergialääkityksen tarve myös vähenee merkittävästi.

Johanneksen klinikalla annetaan siedätyshoitoja.

 

Ystävällisin terveisin,

 

Jukka Heinijoki

LL, Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri

johtava lääkäri