Uudenlaista kätilöpalvelua

19.2.2020

Kaipaatko lisätukea äitiyteen, vauvan odotukseen, ensimmäisiin päiviin kotona, imetykseen, vauvanhoitoon ja/tai vanhemmuuteen?

Kätilöpalvelu sisältää keskusteluapua sekä vastaanotolla että myös kotikäynneillä.

Raskaus, synnytys ja alkuhetket vanhemmuudessa uuden vauvan kanssa ovat hienoja, ainutkertaisia ja sisältävät normaalisti monenlaisia tunteita. Aina ei uudessa elämänvaiheessa osaa tulkita tai voi edes tietää, mikä on normaalia.

Kun tuntuu, että haluat jutella omista tuntemuksistasi, kysymyksistäsi, peloista, huolista, odotuksista, voit varata minulle keskusteluajan. Äitiyteen ja vanhemmuuteen voi liittyä paljon odotuksia, vaatimuksia itseä kohtaan, informaatiotulvaa, ulkoapäin tulevia paineita ja epävarmuutta jo raskausaikana. Keskustelussa lähdemme liikkeelle sinun toiveistasi ja tarpeistasi.

Aina ei raskaus ala toivotusti tai päättyy keskenmenoon. Keskenmeno on yleisyydestään huolimatta vaiettu asia ja aina ainutkertainen menetys. Tilanteen läpikäyminen vaatii paljon hiljaista surutyötä ja usein vanhemmat jäävät menetyksen kanssa yksin. Tunteista puhuminen ja surun jakaminen luotettavassa ja ymmärtävässä ilmapiirissä on usein helpottavaa ja voi auttaa hiljalleen eteenpäin.

Kun raskaus tai synnytys pelottaa, mielessä on monenlaisia kysymyksiä. Vaikka synnytystä ei voi käsikirjoittaa etukäteen, on paljon mihin voi valmistautua. Voimme keskustella juuri niistä asioita, jotka sinua mietityttävät.

Hoitoajat sairaalassa synnytyksen jälkeen ovat nykyään lyhyitä ja maidonnousu käynnistyy usein vasta kotona. Koska niin moni asia on uutta, voin antaa imetysohjausta, henkilökohtaisia ohjeita, vinkkejä ja keskustelu voi olla suureksi avuksi kotona alkuhetkissä, jotka monesti ovat tunteiden vuoristorataa. Aina imetys ei lähde sujumaan ja sekin herättää monenlaisia tunteita, joista voit jutella kanssani.

Aluksi voi olla vaikeaa tulkita vauvan viestejä, rakentaa vuorovaikutusta vauvan kanssa ja ymmärtää samalla omia mielialavaihteluita. Vauvan hoito voi pelottaa tai tuntua vieraalta eikä itse aina tiedä, millaiset tunteet ja odotukset kuuluvat asiaan. Ongelman ei tarvitse olla suuri, usein juttelu ja ammatti-ihmisen näkökulma tuo avun. Minulta saat käytännön apua ja vinkkejä imetykseen ja synnytyksestä toipumiseen.

Jokainen raskaus ja synnytys ovat erilaisia ja mielessä voi olla paljonkin kysymyksiä. Myös uudelleen synnyttäjä on uudenlaisen elämänvaiheen edessä, vaikka vauvanhoito onkin tuttua.

Vanhemmuus on hieno tehtävä, johon kasvetaan ja kypsytään ajan kanssa.

Vuorovaikutus vauvan kanssa rakentuu pikkuhiljaa – voin olla apunasi vanhemmuuden ensiaskelissa.

 

-Kätilö Heta Parkkinen-Tuovinen