SIITEPÖLYALLERGIA!

8.4.2019

Siitepölykausi on taas meneillään ja noin 1/3 suomalaisista kärsii enemmän tai vähemmän allergiaoireista. Yleisimpiä siitepölyallergian aiheuttajia ovat leppä ja koivu keväällä, heinät kesällä ja pujo loppukesällä.

Tyypillisiä oireita ovat nenän kirkas limavuoto ja tukkoisuus, aivastukset, silmien kutina, sidekalvojen punoitus ja turvotus, silmäluomien turvotus. Osalla potilasta on myös keuhko-oireita kuten lievemmässä muodossa kuivaa yskää ja osalla hengen ahdistusta ja jopa keuhkojen vinkumista. Ylimääräinen väsymys ja vähäinen lämmön nousukaan eivät ole harvinaisia.

Hyvin usein allergiaoireilu sekoitetaan infektiotauteihin ja niitä hoidetaan turhaan antibiootein.

Lieviä allergiaoireita voi hoitaa apteekista käsikauppalääkkeinä saatavin antihistamiinilääkkein. Voimakkaampien allergiaoireiden hoito on hyvä suunnitella mielellään allergian hoitoon perehtyneen lääkärin kanssa.

Kevään ja kesän aikana oireet hoidetaan tehokkailla allergialääkkeillä. Allergiatestejä voi harkita tehtäväksi sitten syksyllä joka verikokein tai ihopistotesteillä.

Mikäli oireilu on selvästi haittaavaa lääkkeistä huolimatta  tai se on jatkunut useiden vuosien ajan, on hyvä miettiä myös allergian siedätyshoitoa. Koivu ja heinäallergiaa voidaan hoitaa paitsi perinteisellä pistossiedätyksellä  myös suun kautta annettavalla kielenalussiedätyksellä.

Johanneksen Klinikalla allergian hoitoon ja siedätykseen on perehtynyt korva-, nenä, ja kurkkutautien erikoislääkäri Jukka Heinijoki