Ohjeita poskiontelotulehduksen hoitoon

27.3.2020

Hengitysteiden virustulehdusten yhteydessä on tavallista, että nenä tukkeutuu ja vuotaa limaista eritettä, poskille tulee paineen tunnetta tai kipua.  Tällaiset lievät nuhat – sivuontelotulehdukset yleensä paranevat itsestään.
Oireita voi helpottaa nenän suolavesihuuteluilla ja nuhalääkkeillä. Allergisilla tai yliherkillä potilailla allergialääkkeistä on myös usein hyötyä.

Antibiootteja vaativa poskiontelotulehdus ei ole erityisen yleinen. Useimmiten sitä edeltää virustulehdus, joka sitten muuttuu bakteeriperäiseksi tavallisimmin parin viikon kuluessa, mutta joskus oireet voivat tulla nopeastikin.

Oireina on usein poski-kasvokivun lisäksi märkäinen nuha ja värillisen eritteen vuoto nieluun, yläleuan hammassärkyä, yskää ja hajuaistikin voi heikentyä.

Mikäli tällainen akuutti sivuontelotulehdus ei itsestään parannu muutamassa päivässä, on hyvä kääntyä lääkärin puoleen. Nenässä ja nenänielussa voidaan tutkimuksissa todeta märkäinen vuoto.  Ultraäänellä voidaan löytää onteloiden tulehdusmuutoksia.
Märkäinen sivuontelotulehdus hoidetaan yleensä antibiootein ja tarvittaessa oireita helpottavin lääkkein kuten virustulehduksissa.

 

-Jukka Heinijoki, Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri