INFLUENSSA VAI TAVALLINEN FLUNSSA?

15.1.2019

Influenssaepidemian alkaminen ja pituus vaihtelevat kaudesta toiseen. Tyypillisesti influenssakausi on Suomessa tammi-helmikuussa. Influenssaan voi sairastua myös ne henkilöt, jotka on rokotettu. Tauti tulee yleensä silloin lievempänä.  Oireiden perusteella saadaan usein jo tietoa, onko kyseessä influenssa vai tavallinen flunssa.

Influenssa on tavallista flunssaa voimakkaampioireisempi ja vakavampi tauti, joka voi aiheuttaa vaarallisia jälkitauteja, kuten keuhkokuumetta, korvatulehduksia ja poskiontelotulehduksia. Influenssa on korkeakuumeinen tauti, johon liittyy usein lihas- ja päänsärkyjä sekä väsymystä. Influenssassa ei välttämättä ole tavallisia nuhakuumeen oireita. Influenssaoireiden kesto on lähes 5-7 vrk.

Influenssaa hoidetaan useimmiten oireita lievittävillä hoidoilla (lepo, nesteytys ja tarvittaessa tulehduskipulääke). Terveet aikuiset toipuvat taudista yleensä 1 viikon vuodelevolla.

Varsinaiset lääkärin määräämät influenssalääkkeet saattavat lyhentää taudin kestoa ja lieventää vaikeusastetta. Lääkäriin on syytä hakeutua, mikäli kunto heikkenee (mm. keuhko-oireita tai korkea kuume jatkuu).

 

 

Teksti 15.1.2019 Lääkäri Mauri Jussila